Scris de Irina Gache
Am descoperit pictura intuitivă acum câțiva ani, fără să o caut neapărat. Mi-a ieșit în cale, cumva natural, când se pare că aveam nevoie de ea. Sunt artist vizual, fac fotografie, instalații și pictez, deci cumva aveam nativ o înclinație spre lumea imaginilor.
Când aveam stări pe care nu le înțelegeam și mă copleșeau, simțeam o nevoie acută să pictez, să mâzgălesc ceva. Spun mâzgălesc, fiindcă spre deosebire de alte tipuri de pictură, cea intuitivă, nu are neapărat niște reguli clare și forme date, se face după cum îți vine natural. Din punctul ăsta de vedere, în momentul respectiv nu te mai conduc fricile de judecată ale celor din jur, dacă faci o operă de artă și de ce, ba chiar îl dai la o parte și pe criticul interior, pe parcurs. Odată ajuns acolo, poți să-ți pui la propriu gândurile și emoțiile pe pânză, sau hârtie, după preferințe.
Ce m-a determinat să continui a fost descoperirea că îmi oferea o unealtă în plus prin care să mă cunosc și să comunic cu inconștientul meu. Faptul că unele tablouri mi-au ieșit chiar mișto a fost un bonus la care nu mă așteptam. Lucrurile care câteodată mă copleșeau, se linișteau după ce le dădeam o formă, o culoare și odată avute în față puteam să le privesc și din alte perspective, creative.
„Crearea unui lucru nou nu se face cu ajutorul rațiunii, ci prin jocul instinctului, care acționează dintr-o necesitate interioară.” – C. G. Jung
Ca orice lucru, are și pictura intuitivă o polaritate, nu este întotdeauna o călătorie lină, lipsită de valuri. Prin ea ajungi să dai față în față cu anumite aspecte din tine, care deși par câteodată mai puțin plăcute, pot căpăta un grai și un sens noi. Dar ca orice în viață, cred că asta face parte din procesul de întregire a fiecărui om în parte. Totul ține, până la urmă, de echilibru. Deși în pictura intuitivă lipsesc niște reguli ferme, haosul din procesul în sine are o ordine, pe care poți ajunge să o înțelegi prin practică.
După ce am făcut câteva ateliere și cu prietenii, mi-am dat seama că pot împărtăși asta și cu alții și-i pot ghida într-un proces prin care eu deja am trecut, așa că am hotărât să fac o serie de workshopuri de pictură intuitivă, împreună cu Elle Gabriev, la Atelier 7culori.
Fiecare workshop are o anumită tematică, unele sunt recurente, altele ocazionale. Vinerea asta, pe 15 februarie, tema este una a renașterii, numai bună de sincronizat cu venirea primăverii. Workshopul de vineri, „Curățenia de Primăvară”, a fost conceput pentru a te ajuta să transformi ceva vechi, trecutul (lucruri care te macină), în ceva nou, să privești din mai multe perspective anumite aspecte. La finalul lunii martie pregătim și unul de lucru cu visele.
Având și un aspect estetic, demn de luat în seamă, te alegi cu un tablou pictat de tine. Fiindcă încă funcționăm ca societate fără să ne apreciem cu adevărat munca, este și ăsta un exercițiu în sine, să-ți observi creația și s-o păstrezi, pentru a-ți aminti ulterior că în ea este o parte din lumea ta interioară, plină de simboluri.
*Aceste workshopuri nu sunt cursuri de pictură sau desen, dar pot fi de folos și artiștilor, cât și începătorilor. Nu trebuie să ai experiență plastică pentru a participa la workshop.
Imagini: Atelier 7culori.
3 thoughts on “Care e faza cu pictura intuitivă”